Dorsz curry zapiekany z warzywami.

Ahhh w końcu rybka :) Dzisiaj zapiekana trochę inaczej niż ostatnio. Było pysznie :D

Składniki:

  • filet z dorsza
  • marchew
  • biała część pora
  • czosnek
  • suszone pomidory (można pominąć)
  • mały kawałek sera feta
  • curry
  • sól, pieprz

Przyrządzenie:

Nie podawałam dokładnych ilości składników, bo uważam, że to bez sensu. Niech każdy sam ustali sobie proporcje warzyw które będą mu pasować :)

  1. Rybę myjemy, osuszamy, odcinamy szarą skórkę. Solimy, delikatnie pieprzymy. Układamy rybę obok siebie w naczyniu żaroodpornym, posypujemy curry.
  2. Pora kroimy poprzecznie i cienkie krążki, marchewkę na cienkie plasterki lub tak jak zrobiłam to ja – wycinać wzdłuż plastry obieraczką :) Siekamy czosnek ( uwaga z ilością czosnku, żeby nie zdominował). Suszone pomidory kroimy na plasterki (pomidorów nie za dużo, chyba że bardzo je lubicie :P)
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Układamy warzywa na rybie, tak żeby ją dość dokładnie przykryły. Fetę rozkruszamy na całość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min.

Ja podawałam z ugotowanym ryżem. Po upieczeniu wyłożyłam na talerz a wodę powstałą na skutek pieczenia ryby polałam na ryż :D

Smacznego!

Zdrowy tryb życia

18 myśli nt. „Dorsz curry zapiekany z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>