Ryż z chińskimi warzywami i jajkiem – prosty i szybki obiad.

Każdemu nie raz już pewnie zdarzyło się wpaść na głodzie do kuchni i na szybkiego robić jakiś obiad. Co wtedy? Ja zawsze robię chińszczyznę ;D jest prosta i szybka do zrobienia, a zarazem bardzo smaczna :D

Składniki na 2 duże porcje:

  • 1 torebka ryżu
  • 4 jajka
  • połowa mieszanki chińskiej
  • garść groszku zielonego
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 spora cebula (ja dałam po połowie zwykłej i czerwonej)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu słodkiego chili (TaoTao)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • curry

Przyrządzenie:

  1. Ryż gotujemy w łyżeczce curry
  2. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę. Ścieramy marchew na dużych oczkach i dodajemy do cebuli, kiedy ta się zeszkli. Smażymy około 3-4 min. Dodajemy mieszankę chińską (nie trzeba jej rozmrażać), garść groszku oraz ogórka pokrojonego w kostkę. Po minucie dodajemy po łyżce sosów (sojowego i słodkiego chili). Smażymy aż do momentu zmiękczenia warzyw.
  3. Jak warzywa będą gotowe przesuwamy je wszystkie na jedną stronę patelni. Na zwolnione miejsce wbijamy jajka, polewamy je po łyżce sosów oraz posypujemy szczyptą curry. Czekamy aż białko lekko się zetnie od spodu. Następnie wszystko ze sobą mieszamy delikatnie. Przykrywamy na 2 min przykrywką. Później jeszcze raz mieszamy dokładnie, przy tym patrzymy czy jajko dobrze się ścięło, jeśli tak to znaczy że danie gotowe!
  4. Na talerz wykładamy ryż i nakładamy na niego warzywka :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>