Smażony dorsz panierowany w orzechach.

Lubicie orzechy? Lubicie rybę? Więc to danie idealne dla was! Kto by pomyślał, że takie połączenie będzie ze sobą współgrało? A jednak! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni. Chociaż uprzedzam, że to jest jedno z dań „raz na jakiś czas” ze względu na konieczność smażenia oraz sporą kaloryczność tej potrawy. Uważam jednak, że dorsz w orzechach jest warty grzechu :D

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (u mnie przedzielone na pół)
  • garstka orzechów nerkowca (lub innych, dobrze oczyszczonych)
  • jajko
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia

dodatkowo:

  • pół woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • kawałek czerwonej cebuli
  • szczypiorek
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ugotowane marchewki

Przyrządzenie:

  1. Filety solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny.
  2. W jednej misce rozbełtujemy jajko, lekko solimy i pieprzymy.
  3. Do drugiej miski wrzucamy dokładnie rozgniecione orzechy (ja to robiłam w moździerzu) tak żeby gdzieniegdzie zostały grudki orzechowe – można kupić też już przemielone, ale w tedy nie będziecie mieli tych większych kawałków  :P
  4. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek. Rybę obtaczamy kolejno w jajku i dokładnie w orzechach. Smażymy aż orzechy zaczną lekko brązowieć. Przekładamy na papier ręcznikowy z celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i gotowe!

Podajemy z kaszą zmieszaną z drobno pokrojoną cebulą i szczypiorkiem oraz obowiązkowo z marchewką pokrojoną w słupki, marchew ma dużo witaminy A, która rozpuszcza się w tłuszczach, w przypadku tego dania będzie miała się w co wchłaniać ;)  + gęsty jogurt naturalny przyprawiony solą i pieprzem jako dip.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>