Łosoś pieczony na młodej kapuście z kruchymi gryczanymi placuszkami

Połączenie kapusty i łososia idealnie się komponuje i współgra… Hmmm! Po prostu palce lizać :D

Składniki:

  • filet łososia
  • 2 chochelki ugotowanej młodej kapusty z dodatkiem marchwi
  • sok z połowy cytryny
  • świeży koper
  • suszonego, startego imbiru
  • sól morska, pieprz

placuszki gryczane (na 2 porcje):

  • torebka kaszy gryczanej
  • 2 białka
  • świeży koper i szczypior
  • sól morska, pieprz

dodatkowo:

  • gęsty jogurt naturalny

Przyrządzenie:

ŁOSOŚ

  1. Filet myjemy, pozbywamy się skóry (jeżeli jest). Solimy, pieprzymy, posypujemy szczyptą imbiru, polewamy sokiem z cytryny.
  2. Do naczynia żaroodpornego nakładamy odciśniętą z wody młodą kapustę. Odgarniamy troszkę ze środka, żeby zrobić miejsce dla łososia.
  3. W dołku kładziemy filet, odsypujemy obficie poszatkowanym koperkiem
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i pieczemy ok 25 min.

GRYCZANE PLACUSZKI

  1. Kaszę gryczaną gotujemy o 5 minut dłużej niż trzeba (w moim przypadku – 20 min)
  2. Po ugotowaniu czekamy aż obcieknie cała woda.
  3. W misce mieszamy białko z garstką poszatkowanego koperku i listkiem szczypiorku, solimy, pieprzmy.
  4. Dodajemy kaszę i energicznie mieszamy.
  5. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i układamy obok siebie placuszki wielkości garstki.
  6. Wkładamy do piekarnika po 10 min pieczenia łososia i pieczemy razem przez 15 :)
  7. Podajemy koniecznie z jogurtem naturalnym, bo nadaje im genialnego smaku :D

3 myśli nt. „Łosoś pieczony na młodej kapuście z kruchymi gryczanymi placuszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>